Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без споразумение завърши срещата в Доха за петролните квоти

| обновено на 18.04.16 в 07:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без споразумение завърши министерската среща в Доха между страните производителки на петрол. Срещата имаше за цел да достигне до споразумение за замразяване на добива в световен мащаб, за да се стабилизира петролният пазар и да се повиши цената на нефта. Министърът на енергетиката на Катар съобщи, че с неговите колеги са обсъдили няколко механизма за "замразяване" на добивите, оценили са различни сценарии и са стигнали до извода, че за приемане на решение е необходимо повече време. А министърът на петрола на Нигерия каза, че следващата среща ще се състои в същия формат - страни производителки членки и нечленки на ОПЕК - през юни. 

 Ройтерс коментира, че ходът на бурната среща показва, че основните противоречия са между Саудитска Арабия - най-влиятелният член на ОПЕК, и Иран, който не желае замразяване на добивите, тъй като иска да се възползва от ефекта на току-що снетите международни санкции срещу него и да достигне своите квоти за добив.

Както се и очакваше, след като усилията за споразумение в Катар не се увенчаха с успех, петролът започна да поевтинява. Цената на сорта "Брент", с доставка през юни, в началото на сесията на Лондонската борса падна със 7% до 40,1 долара за барел. Петролът от еталонния американски сорт WTI падна с 6,8% и достигна 36,61 долара за барел, сочат данните от борсата.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна