Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки творци от областта на сценичните изкуства се събраха на протести в София и Бургас

| обновено на 18.04.16 в 20:12
Снимка: БГНЕС

С искания за яснота във финансов и творчески план, десетки творци от областта на сценичните изкуства се събраха на протест пред Министерския съвет. Ако исканията им не бъдат удовлетворени, те настояват за оставка на ръководния екип на Министерството на културата.

Протестиращите искат незабавно изпълнение и провеждане в практиката на Закона за хазарта, който изисква императивно 10% от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд "Култура", което да бъде в синхрон със Закона за държавния бюджет. Те също настояват за незабавни промени в Закона за меценатството, договорени в резултат на експертна дискусия, която да цели той да излезе от пожелателния тон и да започне да действа. Те искат също и изпълнение на исканията на сценичните изкуства, които са входирани в повечето държавни институции, както и отмяна на Постановление 31 на Министерския съвет, което, според тях, заплашва 8 културни института с финансово задушаване.

Прозрачност най-вече да се случи, защото парите ги има, само че не се знае къде отиват и какво става с тях. Мисля, че ще се оправят работите, ако се дава за качество, а не да се превръщаме в пазар, обясни актьорът от Врачанския театър Борислав Сарафанов.

Да започнем да създаваме някаква стратегия за закрила и развитие на културата, защото този закон, който го направихме с пръвите правителства в началото на помяната, от времето на СДС - той не работи. Красиви думички, но не е работещ закон - това е проблемът, допълни режисьорът Бойко Богданов.

Музиканти от Държавната опера в Бургас, както и работещите в Регионалната библиотека също се включиха в Националния протест срещу провежданата от Министерството на културата политика. На площад "Атанас Сиреков" в центъра на града се събраха около 50 човека, за да изразят своето недоволство с лозунги: "Искаме да правим култура, а не халтура" и "България има нужда от култура, образование и здравеопазване". Протестиращите изразиха и възмущението си от ниските заплати в сектора и подчертаха, че ако Министерството на културата не започне диалог, ще поискат смяната на ръководството му.

Междувременно от Министерството на културата разпространиха позиция, според която нито един държавен културен институт не е заплашен от фалит. Минитсерството на културата, се казва още в становището, има готовност още тази седмица да състави работна група, която да подготви промени в Закона за меценатството, както настоява гражданската инициатива.По повод исканията, свързани със Закона за хазарта, от министерството напомнят, че са в постоянна дискусия с писма с Министерството на финансите по този въпрос.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна