Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Командированите работници в друга държава от ЕС да получават равни заплати с местните служители

Командированите работници в друга държава - членка на Евросъюза  да получават равни заплати с местните служители. Това  се предлага с поправка на Евродиректива, обсъдена на неформална среща на социалните министри от страните - членки на ЕС. България подкрепя идеята.

В момента дългосрочно командированите в друга държава-членка получават заплати, определени от страната, от която идват и командировъчни за престоя си, а предложението е възнаграждението да е, колкото на местните наети. Според социалния министър Ивайло Калфин, това е защитна мярка и ще е добре за българските работници.
Това е добър принцип, ще защити българските работници. Разбира се, не трябва да се преминава една граница, при която те ще станат по-неконкурентоспособни от местните, включително, които извършват услуги.
И недекларираната заетост в рамките на ЕС са обсъдили министрите. Инспекциите по труда ще работят в много тясна координация, за да следят за нелегален труд, експлоатация на работници и пестене на средства за осигуровки: 
Ние настояваме и да има една европейска информационна система, в която да се знае кой, кога и къде се осигурява. Това ще облекчи и гражданите и страните-членки, така че това е и българско предложение - обясни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна