Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Печатница на фалшиви пари разкриха в свищовското село Деляновци

| обновено на 22.04.16 в 15:48
Снимка: Катя Чорова

Фалшиви банкноти на стойност над 2,5 милиона евро са иззети от нелегална печатница, разкрита в свищовското село Деляновци. В операцията участват служители на ДАНС и МВР под ръководството на Окръжната прокуратура в Плевен. 

Извършват се претърсвания и изземвания на територията на град Левски, село Деляновци, община Свищов и село Козар Белене. И на трите места са открити печатарски машини и холограмни стикери на 100-еврови банкноти. Задържани са три лица на възраст от 30 до 40 години. Двама от тях са осъждани за същите престъпления, като единият е обявен за международно издирване от 2014 година, за да изтърпи нова присъда за производство на фалшиви пари.

Печатницата за фалшиви евро е работела в луксозна частна къща в Деляновци. В нея до сега са преброени над 24 000 банкноти по 100 евро готови за пласиране и още недовършени банкноти за поне половин милион евро. Намерени са материали за производството на сто пъти повече фалшиви банкноти. Има материали и за производството на български банкноти. 

Делото е образувано след постъпил в ДАНС сигнал, че в чужбина се пласират фалшиви евробанкноти, произведени в България. Конкретният сигнал бил за засечена подготовка на сделка. Предстои да се изясни от кога и къде са пласирани фалшивите евро от печатницата в Деляновци. 

Процесуално-следствените действия в Деляновци, Козар Белене и Левски продължават.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна