Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомняме си за Чернобил 30 години след ядрената трагедия

Днес се навършват 30 години от най-тежката ядрена катастрофа в света – Чернобилската. По този повод Европейският съюз обеща около 20 милиона евро допълнително финансиране за овладяване на последиците от ядрената катастрофа. Досега международната общност отпусна над 2 милиарда евро за почистване и предотвратяване на по-нататъшно заразяване в Чернобил. Сумата включва 730 милиона евро, предоставени от Европейската комисия. 


На 26 април 1986 г. неизправност при проверка на системите на Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ "Ленин" в СССР, на територията на днешна Украйна, предизвика поредица от експлозии, при които в атмосферата бяха изхвърлени хиляди тонове радиоактивни вещества. Около 350 000 души са евакуирани от района на експлозията в първите дни след катастрофата, включително 45 000 жители на близкия град, обслужващ централата – Припят. 

Около 600 000 съветски ликвидатори работят за обеззаразяване на територията и изграждат защитна обвивка от олово и бетон, която да ограничи радиацията до вътрешността на авариралия реактор. Радиоактивният облак минава над обширни части от Съветския съюз и Европа. Непосредствените жертви в Чернобилската АЕЦ са 30 – работници в централата, загинали при експлозията или в резултат на остра лъчева болест в първите няколко месеца, пожарникари и спасители.

Построеният спешно след аварията "саркофаг" винаги е бил смятан за временно решение. Сега се изгражда нова, стоманена конструкция за по-добра изолация на реактора, наречена "Убежището", но работата още е в началната си фаза. Около 5 милиона души продължават да живеят в заразени по време на бедствието територии в Украйна, Беларус и Русия.


Днес украинският президент Петро Порошенко ще участва в церемония в чернобилската АЕЦ за отбелязването на трагичната годишнина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени