Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският патриарх отслужва молебен за загиналите при аварията в Чернобил

Руският патриарх Кирил ще отслужи молебен за загиналите при най-голямата техногенна катастрофа -  тази в Чернобил. Днес се навършват 30 години от аварията, когато над 600 души от персонала на централата бяха сериозно облъчени.

Патриархът ще отдаде почит пред мемориала в памет на жертвите от катастрофата в Поклонската гора в Москва.

Църквата се моли за всички пострадали и за тези герои, които с цената на живота и здравето си защитиха милиони хора от разпространилата се смъртоносна опасност, каза прессекратарят му  Александър Волков

През 2011 година, в деня на 25-годишнината от аварията, патриарх Кирил отслужи панихида в Киев за жертвите на катастрофата, като поименно спомена загиналите. Тогава той ръководи и молебена в храма на Чернобил, а мястото беше посетено за първи път от представител на Руската православна църква.

Медиите в Москва съобщават подробности как преди 30 години техните съветски колеги са отразявали, или по-скоро не са имали възможността да отразят чернобилската авария и указанията на съветското партийно ръководство да не се бърза и да се изчаква с появата на новината пред обществеността. Ръководителите на бившия Съветски съюз практически са били разединени дали и кога трябва да се каже истината на гражданите и това  довежда и до забавяне на официалното заявление на генералния секретар на КПСС Михаил Горбачов с близо 18 дни. Когато новината все пак бива съобщена, повечето медии й отделят място едва между 15 и 20 минути в централните си емисии. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени