Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки жертви при въздушно нападение срещу болница в Алепо

| обновено на 28.04.16 в 20:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 38 души, включително три деца, загинаха при въздушно нападение на сирийските правителствени сили срещу болница и жилищен квартал в район контролиран от бунтовниците в град Алепо, предаде Ройтерс. Сирийският център за наблюдение на човешките права потвърди, че рейдовете са извършени от самолети на режима в Дамаск. Сирийската армия отрече нейни самолети да са нанасяли удари срещу болницата. 

От организацията "Лекари без граници", които поддържат болницата заявиха, че тя е напълно разрушена. Сред убитите е единственият педиатър в източните квартали на Алепо, съобщи директорът на "Лекари без граници" Вики Хокинс:
Това очевидно е поредният катастрофален удар срещу смелите сирийски лекари, които продължават да осигуряват медицински грижи на населението, изтормозено от конфликта.

Ескалацията на насилието в Алепо влошава драстично хуманитарната ситуация в града, предупреди Организацията на Червения кръст. А по-рано специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан Де Мистура заяви, че примирието в страната "едва се държи":
За последните 48 часа средно е убиван по един сириец на всеки двайсет и пет минути, а един е раняван на тринайсет минути.

Според сирийското проправителствено издание "Уатан", в скоро време армията ще започне голяма офанзива, за да си върне контрола върху град Алепо и едно-именната провинция, съобщава Франс прес.


Русия отхвърли обвиненията, че нейни военни самолети са бомбардирали болница в северния сирийски град Алепо, предаде ТАСС, като се позова на министерството на отбраната. По-рано западни медии обвиниха Русия, че нейни бойни самолети са поразили болница в северния сирийски град, подкрепяна от международната неправителствена организация "Лекари без граници", причинявайки смъртта на десетки цивилни.

От юли 2012 г. Алепо е разделен на две - на западни квартали под контрола на правителството и на източни - под контрола на бунтовнически сили. Заради нарастващото насилие в града хората живеят на ръба на хуманитарната катастрофа, предупреди Международният комитет на Червения кръст, цитиран от Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна