Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре е последният ден, в който могат да се подават декларации за данъка върху доходите на физическите лица за миналата година

Снимка: БГНЕС

Утре изтича срокът за подаване на декларация за данък върху доходите на физическите лица и плащането му. Очаква се пред някои данъчни служби да се образуват опашки от хора, които са избрали последния момент за декларирането на данъците си.

Най-лесният начин за подаване на данъчна декларация е по интернет, но за това е необходимо персонален идентификационен код. Той се издава безплатно в териториалните дирекции на НАП. Ако нямаме такъв, данъчната декларация трябва да бъде подадена лично или да бъде изпратена по пощата. В такъв случай важи пощенското клеймо.
За да попълним без грешки данъчната си декларация, ако решим да го направим на хартия, по-разумно е да използваме декларацията с баркод. Тя може да се изтегли от сайта на приходната агенция и да се попълни, като изчисленията на дължимите данъци се генерират сами чрез заложен софтуер. Декларацията генерира и баркод, който помага по-бързата обработка на документа от данъчните служители. Освен това преди разпечатването на декларацията се прави проверка, което помага допълнително за избягване на грешките.
От Националната агенция за приходите припомнят, че подаването на декларациите в последния момент може да доведе до струпване на повече хора в дирекциите и да се чака повече време. Възможно е да чакаме повече време и в банковия клон в самата дирекция. Там внасянето на дължимата сума към хазната е безплатно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна