Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сформиран е кризисен щаб за блокирани български граждани в посолството ни в Атина и в консулството в Солун

Снимка: БТА

В посолството ни в Атина и в консулството в Солун е сформиран кризисен щаб във връзка с общата стачка в Гърция и сигналите за блокирани български граждани на няколко гръцки острова. Най-тежко е положението на остров Корфу, където има близо 10 автобуса с наши съграждани, които не могат да напуснат острова.
След разговорите с отдела за борба с кризите на гръцкото външно министерство и с Министерството на търговския флот, от посолството ни съобщават, че до прекратяване на стачката единствената възможност за българските граждани да напуснат гръцките острови, е да използват самолетен транспорт. Гръцките власти са предприели действия за увеличаване на полетите от острови към Атина и Солун.
Възможно е стачните действия на работещите в морския транспорт да бъдат прекратени в неделя, 8-и май, вечерта, с 24 часа по-рано от първоначално обявеното, се посочва още в съобщението. 
Българското посолство в Атина и консулството в Солун са в постоянна връзка с гръцките власти с цел оказване на своевременно съдействие на засегнатите граждани и разрешаване на създалата се ситуация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна