Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлага се срещата ЕС - Турция на ниво министри

Волкан Бозкър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата между външните министри на ЕС и Турция, насрочена за този петък, се отлага, потвърди говорител на Еврокомисията. Диалогът на високо политическо равнище под председателството на върховния представител по външната политика Федерика Могерини трябваше да се проведе на 13 май в Брюксел. Припомням, че миналата седмица турският премиер Ахмет Давутоглу подаде оставка, а президентът Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че няма да изпълни едно от условията на ЕС за визова либерализация. 

Отлагането на срещата с турския министър по европейските въпроси Волкан Бозкър е била по взаимно съгласие, казаха от Еврокомисията, без да дадат подробности. 

Говорителят Александър Винтерщайн обаче отрече твърденията на германския вестник "Билд", че ЕС готви резервен план с бежански лагери и прехвърляне на финансирането в Гърция, ако миграционното споразумение с турските власти се провали:

Нямаме „план Б“, имаме „план А“, който изпълняваме. Имаме споразумение, по което преговаряхме и имаме думата на турското правителство. Ще се придържаме към това.


По-рано в Страсбург депутати от комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент обявиха, че няма да разгледат предложението за отпадане на визите за турски граждани преди Анкара да е покрила всички 72 критерия. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна