Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО пуска в действие ПРО щита в Румъния

| обновено на 12.05.16 в 11:09
Охраната на база Девеселу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния открива днес антиракетния щит във военната си база Девеселу, а на събитието ще присъстват генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, румънският премиер Дачиан Чолош и други американски и румънски представители.

Активира се и системата за отбрана на НАТО срещу балистични ракети. Вестник "Котидианул" отбелязва, че откриването на антиракетната система на НАТО и представителите на САЩ, пристигнали в Букурещ, са подразнили Москва. 

Пратеникът на Пентагона Робърт Бел подчерта, че антиракетният щит в Девеселу не е насочен срещу Русия, но от руската дипломация твърдят, че става въпрос за нарушаване от страна на Съединените щати на договора за ядрените сили със среден обсег.

НАТО ще продължи да води диалог с Русия "където и когато е възможно", заяви от своя страна генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Според него в момента, когато напрежението е високо, е много важно запазването н а каналите за конуникация открити. Столтенберг обаче подчерта, че в същото време организацията ще укрепва своята отбрана за защита от всякакви заплахи, като развива възможностите си , включително и в областта на противоракетната отбрана. Генералният секретар отбеляза още, че сегашната система не би могла да се използва за настъпателни цели, даже и при желание за това.  

Системата на заплашва руския ядрен аресенал. Георгафията и физиката не ни позволяват да унищожаваме руските междуконтинантални балистични ракети, тъй като нашите щитове са малко и са разположени или далеч на юг, или прекалено близо до границите на Русия, обясни Столтенберг.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна