Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Борисов финтира Цветанов и за социалния министър", пише вестник "Сега". "Номинацията за нов социален министър отново показа разрива между премиера Бойко Борисов и някогашната му дясна ръка Цветан Цветанов", коментира изданието. "Вчера Борисов обяви, че досегашният заместник-социален министър Зорница Русинова ще заеме поста, овакантен от Ивайло Калфин от АБВ. Номинацията изненада Цветанов, който от 2 дни твърдеше, че събира подкрепа за вицепремиера Томислав Дончев, пояснява вестник "Сега". "От мен да сте чули нещо по темата за Дончев? Г-н Цветанов има своето мнение като председател на парламентарната група" на ГЕРБ, каза премира вчера, цитиран от всекидневника.

"Грозна интрига: Плевнелиев издигнат за втори мандат от ДСБ, без да знае", пише на първа страница вестник "24 часа". "Проевропейските партии да се обединят и да подкрепят за нов мандат президента Росен Плевнелиев. Това поризова лидерът на ДСБ Радан Кънев в петък. Според него Плевнелиев трябва да излезе за нов мандат като независим кандидат", съобщава "24 часа". В официално съобщение от президенството обявиха, че "държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести решението си дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни", допълва изданието.

"Гласуването на новия социален министър и ветото на президента върху текстове на изборния закон следващата седмица ще разкрият новата конфигурация на властта", пише още "Капитал".

"С оттеглянето на АБВ започна предизборната кампания, но извънредни парламентарни избори са малко вероятни преди президентските, прогнозира "Капитал". Изданието допълва, че напускането на АБВ от управляващата коалиция е поредният етап от разпадането на управленското мнозинство, което е било предопределено още от самото формиране на коялицията. "Въпреки че решението на ръководството на партията да се оттегли от властта веднага след конгреса на БСП изглежда като планирана стъпка, източници от АБВ твърдят, че то е импровизация, пояснява "Капитал". Във формацията на Георги Първанов се е смятало, че промяната да се случи в следващите 2-3 месеца, като се намери значима причина, а не да се говори за "натрупване". "Тестът за продължителността на настоящия парламент ще бъдат предстоящите президентски избори, коментира още "Капитал".

"2,2 милиона българи живеят в мизерия. 557 лева на месец са нужни на човек  за нормално съществуване", информира вестник "Труд". Почти 30% "от домакинствата в България живеят с общ доход на човек на месец под границата на абсолютната бедност от 296 лева и 50 стотинки. Това показват данните на КНСБ за издръжката на живота у нас през първото тримесечие на 2016 година.

"Край на бурките в България", пише вестник "Труд". "Местните власти реагират на опасността от радикализация", заявява вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от всекидневника. "Искането да се забранят бурките на обществени места лавинообразно се разпространява и към момента вече обхваща 10 от общо 27 области. Страната ни може да стане шестата в Европейския съюз с действащ закон срещу забулването на обществени места", пояснява още "Труд".

"Българинът масово тегли кредит "Бал", четем на първа страница на вестник "Новинар". Изданието допълва, че "70 процента от семействата у нас са със заеми за баловете. Оказва се, че повечето домакинства са готови да похарчат около 2 хиляди лева, за да задоволят прищевките на абитуриента, посочва още "Новинар".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна