Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Малинов: След споразумението с Турция бежанската вълна към Европа рязко е спаднала

Светослав Малинов
Снимка: Венелина Попова
След споразумението с Турция бежанската вълна към Европа рязко е спаднала, показват данни на Фронтекс отпреди два дни. Това съобщи в Стара Загора евродепутатът Светослав Малинов. През първите три месеца на годината в Европа по балканския път са влезли 170 хиляди бежанци. За април те са само 2700.

Споразумението с Турция сработи и резултатите от него надхвърлиха всички очаквания, твърди Светослав Малинов. Въпреки това европейският дневен ред не подлежи на компромис и темите за либерализацията на визите за турски граждани, както и за присъединяването на страната към Европейския съюз на този етап няма да се обсъжда:

Няма да има компромис за Турция. Турция няма да бъде третирана по специален начин само защото имаме споразумение за бежанците, защото Турция е много голяма държава, важен партньор на Европейския съюз и всичко останало.

Малинов посочи, че "Европол" се нуждае от средства и хора, за да работи нормално в условията на заплахата от тероризъм. Само 5 държави сътрудничат активно на организацията и България е една от тях.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна