Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на накита и неговото практично приложение – за красота, но и за себеизразяване

Борислав Кръстев (вляво) и Анжело Красини в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Светла Милчева
Едно от първите проявления на човешката мисъл и фантазия, един от начините за връзка между битието и невидимите светове, са елемените за украса на средата за живот, но и върху самия човек. Колиета, обеци, пръстени, гривни, но и диадеми, корони – символ на изящество и красота, но и на сила и власт.

Днес накитът продължава да носи част от историческото си семантично изражение, но повече от всякога е израз на красота и начин за личностно въздействие.
Уникалните изделия на древните майстори, които пазим в музеите идват до нас без свителство за авторство. А историята на първите създатели на накити – произведения на изкуството у нас, ще прочете скоро в подготвяната в момента книга от художниците в секция „Бижута“ в Съюза на българските художници.
Днес с Анжело Красини и Борислав Кръстев разговаряхме за разликите между произведение на изкуството и масова бижутерия, за начина на създаване на един накит и порива на художника да изразява и провокита, да разкаже история със своята творба. За изграждането на естетически вкус у младите. За любовта към професията, която не угасва.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна