Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС отказа да даде 120 000 лв. за ремонт на "Свети Александър Невски" и Ротондата "Свети Георги"

Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) отказа да даде 120 хиляди лева за ремонт на катедралния храм "Свети Александър Невски" и на Ротондата Свети Георги.

Заместник-кметът по образованието Тодор Чобанов обясни, че отново ще бъде подготвен доклад с искане за финансова помощ за тези два православни храма:

Столична община помага с всички сили и средства, но няма как да поеме финансов ангажимент за всички храмове на територията на Столична община. Ние се опитваме да помагаме там, където има реално казуси, които касаят в по-голяма степен местната общност, например надгробничните храмове, които изцяло с наши средства се изграждат. Обекти като новия храм в "Младост". Така че, колкото и да искаме, нашите ресурси са ограничени и следва да се търси подкрепата на държавата, на енориашите, на хората, които живеят в тази общност, за да може всеки сам да се поддържа. От Средновековието насам в България принципът е, че тези храмове се поддържат от общностите, които ги ползват и е редно по-заможните хора да дадат каквото им се откъсне от сърцето. Ние разбира се ще продължим да правим всичко, което е възможно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна