Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Държавен вестник" публикува поправките в Изборния кодекс

| обновено на 26.05.16 в 15:47
Снимка: Дневник

Депутатите от ГЕРБ са внесли новите предложения за ремонт на променения вече Изборен кодекс, които засягат гласуването на българи извън страната.

В "Държавен вестник" вече са обнародвани поправките в Изборния кодекс, които ограничават правото на гласуване на българите в чужбина. Заради приетите в края на април промени, наши сънародници зад граница настояха за вето, което президентът Росен Плевнелиев наложи. Мнозинство от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, "Атака" и Български демократичен център обаче го отхвърлиха, а коалицията "Патриотичен фронт" заплаши, че ще се оттегли от управлението. 

Новите промени предвиждат във всички държави, без значение дали са в Европейския съюз или извън него, да бъдат откривани до 35 секции при 60, а не при 100 подадени заявления. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов поправките могат да бъдат приети до месец:

При всички положения би трябвало да докажат пред нашите сънародници извън България, че техните права няма да бъдат ограничавани и че има общо принципно решение по отношение на гласуването. Смятаме, че максимум 35 секции удовлетворяват активността и инициативите за гласуване, дори за най-големите български общества, където и да се намират те - и в Англия, и в САЩ, и в Испания и в Централна Европа, и за българските сънародници в Турция.

Под предложенията са се подписали 47 депутати от ГЕРБ, ПФ, РБ и БДЦ. Предлага се още минимумът за избор на кмет в България да е 350, а не 400 души.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени