Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца започнаха честванията "Ботеви дни - 2016"

| обновено на 27.05.16 в 21:11

Днес във Враца бе дадено началото на честванията на 140-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. В този час в Козлодуй се провежда тържествен митинг-заря, посветен на слизането на четата на българска земя.

На брега на река Дунав край Козлодуй няколко хиляди души са част от тържественото възпоменание на паметното събитие, белязало историята ни. Сред множеството са 110 ентусиасти от цялата страна, които в събота рано сутринта тръгват по 120-километровия маршрут от Козлодуй към връх Околчица. Това са участниците в 70-ия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета", чието начало беше дадено от президента Росен Плевнелиев.

На походниците той каза, че участието им в родолюбивата проява не е тест за физическа издръжливост, а знак за човешко извисяване. Преди това държавният глава влезе в парахода-музей "Радецки", откъдето проследи възстановката на паметното събитие от преди 140 години.

По-рано днес край величествения Ботев паметник в центъра на Враца, със символично запалване на вечния огън, беше дадено началото на честванията, посветени на годишнината от подвига на Ботев и четата му. Като цитира един от безсмъртните стихове на гениалния поет и революционер, врачанският кмет – Калин Каменов, се обърна към насъбралото се множество:

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира! Слова, които ехтят през годините, за да ни напомнят каква горда и смела нация сме.

На церемонията бяха изпратени с китка здравец врачанските участници в 70-ото издание на националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета – от козлодуйския бряг до връх Околчица".

Тези 120 километра, които ще изминем заедно с моите приятели, не са само физическо изпитание, а най-вече изпитание на духа и преклонение пред мъжеството и саможертвата на Христо Ботев и неговата чета. Пътят към връх Околчица е път на безсмъртието и славата, коментират участници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени