Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна оздравяване и укрепване на Стария бряст в Сливен

Снимка: sliven.bg

Започна оздравяване и укрепване на Стария бряст в Сливен с изрязване на сухите клони и стабилизиране на живите. В процедурата участва германски експерт по дърветата. 

Немският експерт Боду Зигер оздравява, спасява и укрепва ценни дървесни видове по целия свят. Той идва в Сливен от Хон Конг, където е бил миналата седмица с подобна задача. Първите му впечатления от стария бряст са, че въпреки годините си, той е много жизнен. Какво проверява и какво възнамерява да направи с европейското дърво на 2014 година:

Проверяваме жизнеността на дървото, механичната структура на дървото. Това, което ще направим с въжетата е да закрепим клоните един към друг, подобно на обръч. Най-вероятно ще трябва да съкратим короната, за да се намали тежестта. Направихме изследвания, за да придобием представа какво се случва с дървото, използвахме звуков сигнал и метод с пробиване. Самата му виталност е в добро състояние, има млади клони, листна маса, което означава, че то живее и се развива. Има големи кухини вътре в себе си. Здраво е дървото, но е старо.

Дейностите по укрепване на Стария бряст ще продължат два, три дни. Немският специалист посочи, че въжетата, които ще бъдат поставени, ще издържат между осем и десет години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна