Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горна Оряховица отдава почит на героите от Априлското въстание

Паметник на Георги Измирлиев
Снимка: Община Горна Оряховица

В Горна Оряховица днес е Ден за поклонение и почит пред героите от Априлското въстание. На 28 май, преди 140 години, в центъра на града е обесен помощник-аполстолът в Първи революционен окръг Георги Измирлиев. 

На 27 април, след предателство, са заловени двамата водачи на въстанието Георги Измирлиев и Иван Панов Семерджиев, припомня директорът на музея в града Пламен Мадемов: 
Те са осъдени на смърт след Априлското въстание в Горна Оряховица. На една и съща дата - 28-ми май, 1876-та година, двамата са обесени - Иван Панов Семерджиев във Велико Търново, а единствената смъртна присъда тогава, която е направена в Горна Оряховица е на Георги Измирлиев, целенасочено и нарочно, в петъчен пазарен ден, за назидание в центъра на Горна Оряховица той е обесен. Изключително храбро се държи , с думите, които и днес стоят на неговия паметник "Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството". 

Тържествена заря-проверка ще има тази вечер на централния площад "Георги Измирлиев", където е издигнат паметникът на помощник-апостола от Априлското въстание.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени