Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижата за недоносените деца у нас

Снимка: Катя Чорова

Да бъде създаден регистър на недоносените деца, това предложи проф. Боряна Слънчева, началник на Клиниката по Неонатология в болницата „Майчин дом“.

Броят на недоносените деца у нас се запазва постоянен – около 10 %. Проф. Слънчева обаче посочи, че се наблюдава и една положителна тенденция на намаляване на тежката недоносеност, на деца под  1000 грама, под 28-ма гестационна седмица. Проф. Слънчева каза още:

Основната патология, което е с висока социална цена, това са тежките дихателни нарушения, хронична белодробна болест , ретинопатия на недоносеното, засягане на централната нервна система.

Стресът на родителите на недоносени деца може да доведе до депресия, поради това е много важна психологическата подкрепа за майката и бащата, смятат специалистите.

В интервю за „Преди всички“ София Белчева от Фондация „Приятели 2006“ подкрепи идеята за създаването на регистър на недоносените деца:

Създаването на единен регистър на всички недоносени деца би помогнал лекарите да имат представа за цялата история на детето, защото, когато детето е недоносено, то се полагат грижи за него в болницата . Към момента това се изгражда, има трудност и именно поради тази причина много педиатри незнаят, че детето, за което се грижат, то е недоносено и че много проблеми идват именно от този факт.

На дискусия, организирана от Фондация „Приятели 2006“ беше обсъдено ранното детско развитие, здравни и психологически подходи в работата с деца.

Основна дейности на Фондация „Приятели 2006“ е обучение и подкрепа на осиновителски и приемни семейства. Семействата получават психологическо консултиране, подпомагане, въвеждане в материята и цялостно обгрижване. Специален акцент в работата на фондация „Приятели 2006“ е изграждането и поддържането на мрежа от осиновителски семейства.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Радостина Билярска и цялото интервю със София Белчева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна