Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Кудрин предложи на Путин да бъде намалено геополитическото напрежение със Запада

По време на заседанието на Икономическия съвет, което се председателства от руския президент Владимир Путин, реформаторът и бивш министър на финансите на Русия до преди четири години Алексей Кудрин е предложил на държавния глава да бъде намалено геополитическото напрежение между Москва и Запада, създало се след украинската криза през 2014 г. Пред присъстващите на заседанието Алексей Кудрин е казал, че технологическото изоставане на Русия е налице и се е опитал да убеди президента Путин, че трябва да се търсят варианти за свързване със западните технологични възможности, дори и като второстепенни проекти. Това съобщава независимото московско издание "Ведомости", което допълва, че в отговор на призива на Кудрин президентът Путин е заявил, че не Русия е започнала е започнала конфликта и че западният бизнес, който има изгода да работи на руския пазар, няма да се оттегли от него, както и че Москва няма да търгува с националните си интереси. Путин е добавил още, че до края на живота си ще защитава руския суверенитет.

Тези разменени сериозни реплики между Путин и Кудрин идват на фона на финансовите затруднения, които изпитва Русия през последната година и половина и спадащите доходи на населението на страната. Кудрин предложи бюджетът на Русия за тази година да бъде орязан с 5%, а очакванията са, че през следващите 3 години този процент ще достигне 20. 

Все повече руснаци песимистично възприемат случващото се с икономиката на страната. Ако преди година 35% са очаквали подобряване на стандарта си, то днес в това вярват 27%. Според изследването на Всесъюзния център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) нараснал е броят на несъгласните руски граждани с политическия курс на Кремъл – на 21% през 2016 год., спрямо 11% за миналата година. 33% определят положението в Русия като лошо, а само 11 % като добро. Преди седмица премиерът Дмитрий Медведев попадна под критиките на жителите на Крим, които остро говориха пред него за материалните си проблеми, на което той отговори: "Пари няма, дръжте се".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна