Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес и утре край Кипър се провежда многонационално гражданско-военно учение "Аргонавт 2016"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военни и граждански сили от 8 държави участват в спасителни операции в Източното Средиземноморие. Най-голямото в региона многонационално учение "Аргонавт 2016" се провежда днес и утре в наземното, въздушното и морското пространство на Кипър. Островът е най-близката европейска територия за размирния район на Близкия изток и има готовност да служи като транзитен пункт за евакуация на цивилни граждани при необходимост.

Започналото днес международно учение ”Аргонавт 2016” има за цел да провери готовността на различните граждански и военни служби и агенции за спасителни действия в случай на масова евакуация на цивилно население от рисковите страни и зоните на конфликт в региона през средиземноморския остров.

В него участват сили от Националната гвардия на Кипър, полицията, Координационния център за спасителни операции, както и на правителствени агенции, граждански и военен персонал от САЩ, Великобритания, Франция, Израел, Гърция, Италия и Унгария. Тук са и наблюдатели от европейски служби и международни организации. 

Многонационалното учение се провежда в три фази – по суша, въздух и вода, в територията на отговорност на Кипър. Те се базират на сценарии за евентуално отрицателно развитие в съседна страна, което застрашава сигурността на цивилни чуждестранни граждани и те трябва да бъдат евакуирани и отведени на безопасно място, което е Кипър. Страната-домакин ще задейства националния си антикризисен план за реакция при масови евакуации, като организира посрещането на цивилните граждани, техния контрол, транспортиране и настаняване в определените места. Резултатът от учението трябва да послужи за подобряване на процедурите за подобни спасителни операции.

Финалната фаза на “Аргонавт 2016” ще се проведе във вторник в пристанището на град Ларнака, в присъствието на представители на политическото и военно ръководство на Кипър, чуждестранни дипломати и наблюдатели. 

Кипър е най-близката до конфликтния район на Близкия Изток страна-член на Европейския съюз – само 100 километра я делят от бреговете на Сирия. Страната вече има опит, разработени план и инфраструктура за оказването на хуманитарна помощ в условия на заплаха. Кипър има готовност да служи като транзитен център за напускащите района на военните действия. За входни пунктове в такава ситуация са определени пристанищата в Лимасол и Ларнака и летищата в Ларнака и Пафос.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна