Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърският парламент се събира на първата си сесия

Забавяне на реформите за излизане от икономическата криза и натиск срещу федеративното решение за обединяването на Кипър са основните очаквания от работата на новоизбрания кипърски парламент. Днес той се събира на първата си сесия.

Представители на осем партии заемат днес местата си в 56-членния парламент на Кипър след проведените на 22 май избори. Работата му се очаква да бъде трудна не само заради големия брой представени партии, но и заради новото разпределение на политическите сили – намаляване на подкрепата за управляващата дясноцентристка партия и засилване на позициите на антиреформистките, популистки и националистически партии.

Особена тревога буди влизането за първи път в парламента на крайнодясната националистическа партия ЕЛАМ – кипърския вариант на "Златна зора" в Гърция, която вече има двама депутати.

Управляващата дясноцентристка партия Демократичен сбор (ДИСИ) спечели само 18 места, а всички останали седем опозиционни партии не подкрепят водената през последните три години политика в изпълнение на програмата на тройката международни кредитори. Според анализаторите правителството на президента Никос Анастасиадис определено ще срещне трудности да получи законодателна подкрепа за продължаване на структурните реформи за финансовата и икономическа стабилизация на страната, след като в края на март Кипър успешно приключи възстановителната си програма по споразумението с международните кредитори.

Засилването на позициите на парламентарно представените националистически партии се очаква да затрудни и мирния процес за решаването на Кипърския въпрос. Само две от партиите – управляващата ДИСИ и главната опозиционна партия, лявата АКЕЛ, които заедно имат 34 депутати, подкрепят политиката на преговори между президента Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Всички останали шест партии се противопоставят – скептично или с открито отхвърляне, на компромис между кипърските гърци и кипърските турци на базата на двуобщностна двузонална федерация. В момента преговорите са временно прекратени, но двамата лидери нееднократно са заявявали стремежа си да се намери устойчиво и всеобхватно решение до края на тази година.

Новият кипърски парламент може да предизвика затруднения и в европейския процес, тъй като единствено управляващата ДИСИ подкрепя програмата на ЕС за сътрудничество с Турция за решаване на мигрантската криза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна