Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от двете кипърски общности в разделения Кипър сближиха лидериje Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ

Снимка: Бранислава Бобанац

Послания за надежда, стабилност и мирно бъдеще в обединен федерален Кипър отправиха към децата от острова президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Те заедно със съпругите си Андри и Мерал участваха в детски празник, който се проведе днес в Дома за сътрудничество в контролираната от ООН буферна зона в Никозия. Той събра по 50 ученици от двете кипърски общности на възраст 10-11 години и е първото голямо събитие, организирано от съвместния двуобщностен Технически комитет по образованието.

Децата, чийто роден език е различен - гръцки и турски, се срещнаха за първи път в учебните си часове и участваха заедно в работилници за театър, музика, изобразително изкуство и премериха сили в традиционни за двете общности детски игри. Анастасиадис и Акънджъ разговаряха с малчуганите и се включиха в някои от техните занимания, като се хванаха дори и за тегленето на въже, заставайки от една страна. 

“Нашите деца ни показаха днес как могат да създават заедно. Страната ни е обща държава и наше задължение е да ви осигурим дом, който дава перспектива и бъдеще”, каза в приветствието си президентът Никос Анастасиадис. 

Снимка“Разликите не ни пречат да живеем мирно в една обща родина. Всички усилия и нашето желание е да ви оставим страна, в която ще работите с доверие, любов и уважение”, посочи лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Днешният празник бе и първата среща на двамата лидери след дипломатическата криза, която се разрази в началото на миналата седмица в Истанбул, заради присъствието на Мустафа Акънджъ на вечерята за държавните глави по време на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси. След инцидента президентът на Кипър отмени насроченото следващо заседание от преговорите по Кипърския въпрос. След временното им замразяване те ще бъдат възобновени на 8 юни, съобщиха днес двамата лидери. Анастасиадис и Акънджъ увериха, че са готови да засилят преговорите, за да се стигне до решение на Кипърския проблем до края на тази година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна