Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи български фолклорен фестивал събира сънародниците ни в Кипър

Снимка: Танцовата формация “Соватчии”

Първи български фолклорен фестивал събира днес сънародниците ни в Кипър. Танцови формации, детски състави и народни певци ще залеят с родните музика, танци и багри Лимасол, морската столица на острова.

В първия български фолклорен фестивал “Соватчии” участват български фолклорни състави, певчески групи, народни оркестри, певци и инструменталисти от цял Кипър.

Организатор и домакин на празника е танцовата формация “Соватчии” от Лимасол с главен художестен ръководител Теодоси Теодосиев. Тя е млада – създадена е през октомври миналата година, но вече има редица участия не само пред родна публика в Кипър, а и в прояви на общината и международни фестивали. Любовта си към народното творчество показват в нея 15 танцьори, певци и музиканти.

С български ритми ще разтресе сцената най-старият и най-известен български танцов ансамбъл “Българи” от град Ларнака с главен художествен ръководител Радослав Георгиев, чието завладяващото майсторство е добре познато на сънародниците ни.

Със свои емоционални изпълнения ще развълнуват публиката тази вечер и българските деца. С родни танци и песни се представят българчетата от 4 български училища в Кипър в Лимасол, Ларнака, Никозия и Паралимни.

На празничната сцена ще излязат и наши народни певци, живеещи на острова.

Първият български фолклорен фестивал “Соватчии” е част от инициативите на българската общност в Кипър за съхраняване и разпространяване на българското народно творчество, за популяризиране на българската култура и традиции. Идеята на организаторите му е той да се провежда всяка година.

Българските фолклорни състави в Кипър - на големите и малките танцьори и певци, по традиция участват в многобройни български, кипърски и международни събития на острова, запалвайки с красотата на българската народна музика и емоцията си сънародниците ни и много приятели на страната ни. Те са в основата на привличането на десетки нашенци за участие в световния флашмоб “Дръж се, земьо, българите танцуват”, който е част от честването на 24 май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна