Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Попова награди най-изявените участници в Детския ромски фестивал "Отворено сърце"

Снимка: Катя Чорова

Вицепрезидентът Маргарита Попова награди най-изявените участници в 13-ия Детски ромски фестивал "Отворено сърце", който завърши днес във Велико Търново. Три дни над две хиляди деца представяха фолклора и занаятите на различните етноси у нас.

Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" е организатор на фестивала "Отворено сърце", събрал във Велико Търново деца с различен етнически произход, които в 100 училища у нас изучават ромския фолклор. След като връчи наградите, вицепрезидентът Маргарита Попова се хвана на финалното хоро и после сподели:

Това е най-хубавото нещо - да се събираме заедно, да отваряме сърцата си един за друг. Иначе стратегии за интеграция се пишат лесно, още по-лесно, когато и се плаща за тях. Аз не пиша стратегии за интеграция, обаче ходя при етносите, говорим си, решаваме какво да правим и играем хоро заедно. Децата могат да дадат пример на възрастните. Те дадоха. В тези дни и винаги дават пример колко трябва да внимаваме, когато говорим, как трябва да се научим да слушаме, как трябва да се научим да чуваме туптенето на сърцето на другия и да го разбираме. Малко улавяме от това, което ни казват децата, но съм оптимист. Все повече ще се научавам да правим това. Животът сам ще го наложи. Засега не сме много добри ученици по тази тема.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна