Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдеш скаут – приключения, преодоляване на трудности, постигане на цели

БНР Новини
Снимка: ЦМКСБ

Продължение на темата за практични замимания за децата през дългата лятна ваканция, когато голяма част от родителите са все още на работното си място.
Може би много от децата в днешно време не знаят значението на думата „скаут“. Буквално това наименование се превежда като „разузнавач“, но на практика това са групи от деца, които се учат как да бъдат полезни и да помагат на другите, а също така да пазят природата и нейните обитатели.
В България съществува Централен младежки клуб на скаутите (ЦМКСБ). В него групи от деца преодоляват препятствия и се учат как да оцеляват в планината с помощта на планински спасители.
Румен Пощаков, председател на организацията, ни разказва как походите и работата в екип се отразяват на днешните деца и защо е важно те да прекарват свободното си време в планината.
Летните скаутски лагери през 2016 са за деца от 6 до 12 години. Ще се провеждат през месеците юни и юли, а скаутите ще могат да усвоят полезни умения за оцеляване в слънчевия Предбалкан, Рила, Родопите и Стара планина.
Програмата на всеки лагер ще започва в 9 часа сутринта и ще завършва в 22 часа. Маршрутът е съобразена с възрастта и опита на децата, а заниманията включват конна езда, спортни състезания, скаутски практики, риболовни приключения и развлекателни занимания край лагерния огън.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна