Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Хайтов: Кандидатите за президент трябва да са ясни поне 60 дни преди вота

Разривът в БДЦ е по линия и на опозиционното поведение, казва досегашният заместник-председател на парламента

Явор Хайтов
Снимка: БГНЕС

Народен съюз настоява с промените в Изборния кодекс кандидатурите за президентските избори да се обявяват и да се регистрират минимум 60 дни преди датата на изборите. Това каза в предаването "Преди всички" Явор Хайтов от Народен съюз, досегашен заместник-председател на парламента, който ще освободи поста след разпадането на парламентарната група на Българския демократичен център.

Предложението за промени в комисиите е внесено в разрез с правилника на парламентарната група на БДЦ – без заседание, без протокол и решение. Част от депутатите са викани, за да се подпишат под това предложение, обясни Хайтов, като отбеляза, че именно тези предложения в нарушение на правилника са довели до взривяване на обстановката и погром на групата.

Като повод за разрива Хайтов посочи и факта, че в Народен съюз са относително критични към управлението, за разлика от друга част на доскорошната парламентарна група около Красимира Ковачка:

Разделението е по линия на опозиционно настроени народни представители и такива, които подкрепят управлението.

Не сме в този парламент за постове. Ако постовете ни блазнеха, щяхме тихо, кротко и безметежно да си стоим.

Стоим в център-дясно. В състояние сме да разговаряме с голяма част от политическите формирования, декларира още Явор Хайтов:

Странно е защо някой е толкова притеснен, че сме провели разговор с АБВ.

Нямаме  изчистения образ на обща президентска кандидатура, изтъкна Хайтов.

В НС влязохме като коалиция "България без цензура", но се договорихме парламентарната група да се нарича Български демократичен център, за да е еднакво отдалечена от всички партии в коалицията
, припомни Явор Хайтов. Той направи ретроспекция и на преименуването на ПП "Лидер" в БДЦ, което е довело до припокриване на името с наименованието на групата.

Държахме наименованието на групата да съдържа и нашето име – Народен съюз, допълни Хайтов, според когото нещата са се движили в рамките на колегиални вътрешни разговори до момента, в който е направен опит не по установения от правилника на ПГ ред да се направят промените. Такъв тип промени в комисиите се правят със съгласие на две трети от общия състав на групата.

На 9 юни в 11.30 часа в Клуба на народния представител Народен съюз организира изложба, посветена на деветоюнския преврат и годишнината от гибелта на земеделския лидер Александър Стамболийски.


Цялото интервю на Силвия Великова с Явор Хайтов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна