Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 са жертвите на експлозията в центъра на Истанбул

Към момента няма информация за пострадали българи при взрива

| обновено на 07.06.16 в 17:48
На мястото на атентата в Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жертвите на атентата срещу полицейски автобус в Истанбул вече са 12 души. Ранените са 35, като някои от тях са в критично състояние след атаката.

Експлозията автобус на турските сили за бързо реагиране стана мишена на бомбено нападение в час пик в централната част на Истанбул, квартала "Везнеджилер", в район където се намират Истанбулският университет и много хотели, магазини, а също и джамии, които се отворени през цялата нощ заради Рамазана и се посещават масово.

Джантай Коджайомер, студент от Кърджали в Истанбулския университет, който живеел наблизо, разказа, че взривът бил много силен и е разтърсил като при земетресение. По думите му близо до мястото на взрива предишните дни имало кола с бургаски номер, той разговарял с хората, от които научил, че били търговци. Днес пак видял  колата, върху която имало изпопадали от взрива предмети, но не видял хората.
Полицията разследва версията и за жива бомба камикадзе.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган хвърли отговорността за днешния атентат в Истанбул върху бунтовниците от забранената за тероризъм Кюрдска работническа партия, ПКК.

Не е ново, че терористичната организация ПКК изпозва терора, за да дестабилизира Турция, за да всява страх сред народа. Ние ще продължим безмилостната борба до изкореняване из дъно на терористите, посочи Ердоган, който посети ранените в болницата. Говорейки за загиналите и пострадалите, Ердоган използва думите наши граждани, което предполага, че става дума само за турски граждани. Не се съобщава за пострадали българи или другу чужденци до този момент.

Междувременно съдът наложи частична забрана на медиите да публикуват неофициални информации, свързани с атентата и разследването, както беше и при предишни нападения.

Днес е вторият ден на Рамазана, обикновено месецът на постите минава без инциденти, затова и нападението разтърси обществеността. Правителството се събра спешно на заседание, премиерът Бинали Йълдъръм и вътрешният министър отпътуваха за Истанбул.

Властите съобщиха, че са били задържани четирима души, за които се предполага, че са свързани с атентата. Полицията организира в редица квартали на града широкомащабни операции. На места бяха извършени контролирани взривове. Вдигнати са били всички лични автомобили, които преди това са били паркирани в района на експлозията. Отменени бяха занятията на студентите в Истанбулския университет.

Седем прокурори и следователи са назначени за разследване на инцидента. Но понеже е наложена забрана върху  медиите във връзка с информациите за инцидента засега се съобщава само, че експлозивите са били активирани точно при преминаването на полицейския автобус, който е бил мишена за атентата.

Все още  никой не е поел отговорност за нападението, но от лятото на миналата година Турция е обхваната от вълна от терористични нападения, в които са замесени и кюрдски екстремисти и "Ислямска държава", които отнеха живота на десетки хора. Обект на терористичните нападения са главно полицейски и военни служители.

Днешният атентат идва на фона на обострената борба между турските власти и кюрдската работническа партия, ПКК в югоизточната част на страната и подновяването на боевете в съседна Сирия. Турция счита кюрдските групировки на територията на Сирия за свои врагове.

Европейският съюз изрази солидарност с Турция във връзка с експлозията. Отново заявяваме нашата непреставаща солидарност към Турция, нейното правителство и народа й и потвърждаваме ангажимента си да работим тясно заедно в борбата срещу глобалната заплаха на тероризма, заяви ЕС днес.

НАТО от своя страна също осъди атентата. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че турският народ отново е бил ударен от бича на тероризма, изразявайки солидарност с борбата на Турция срещу тероризма.

От Министерството на външните работи съобщиха за "Хоризонт", че към момента няма информация за пострадали българи при взрива в центъра на Истанбул.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна