Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна превантивно укрепване на дигите на река Стряма в района на пловдивското село Трилистник

В района на пловдивското село Трилистник започна превантивно укрепване на дигите на река Стряма, където на място работят екипи на дружество "Напоителни системи". Работата им инспектираха министрът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърътна земеделието и храните Десислава Танева. Те увериха, че нивото на водите е в норми и няма опасност от разливи.

Министър Василева подчерта, че дигите на река Стряма с времето са подкопани, като има и издадени предписания за укрепването им.  Затова и "Напоителни системи" са започнали работа в този участък на реката, за да не се създава риск при повишаване на нивото й за хората, живеещи в Трилистник:
В района днес се очакват валежи от порядъка на под 10 литра на квадратен метър. Нивото на реката е сравнително ниско - то е на около 3 метра под бермата, така че няма опасност от високи вълни.

В този смисъл аварийните ремонтни дейности, които са предприети от "Напоителни системи", ще могат да се реализират в спешен порядък и не се очакват рискове от  разливи,
допълни министър Василева.

СнимкаОт утре към работата на аварийните екипи ще се включи и Горското стопанство , за да бъде  разчистена растителността и осигурена проводимостта на реката,  поясни министър Танева, като подчерта, че за реконструкцията на дигите по река Стряма "Напоителни системи” имат няколко проекта. Те са представени в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, но на среща днес през деня в Пловдивската областна управа се е взело решение за стратегическо планиране за корекцията на река Стряма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна