Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В град Априлци е регистриран случай на нодуларен дерматит

Снимка: Пламен Христов

В Ловешка област е регистриран случай на нодуларен дерматит. Заболяването е установено в понеделник в град Априлци. 

За него беше съобщено едва днес на заседание на Епизоотичната комисия, свикана от областния управител.

За ограничаване на заразата ще се предприеме пръскане срещу насекоми. Животните трябва да бъдат извеждани само на регламентирани пасища. 

Заразното заболяване е установено само в едно животно, но са умъртвени още четири, които са обитавали животновъдният обект и са били контактни, съобщи директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч Росен Хадерчев. Той допълни, че са осигурени 2 500 ваксини, половината от които вече са поставени.
Целта на първата ваксинация в Ловешка област е да създадем един пръстен около заразеното огнище и за разширяване периметъра на прилагането на ваксината до приключване на цялото поголовие, около 12 хиляди говеда.
Хедерчев допълни, че сериозен проблем се оказва наличието на нерегистрирани животни. Според кмета на Априлци, Младен Пелов хората там се притесняват, че няма да бъдат ваксинирани всички животни.
В момента ние действаме при извънредна ситуация. Аз разбирам, че няма достатъчно ваксина за всички животни в огнището на заболяването, така че това разпространение ще продължи, ще пламне цялата област.
Росен Хедерчев обаче уточни, че ваксина ще има за всички възприемчиви животни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна