Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е за създаването на две държави като решение на палестинско-израелския конфликт

Рияд ал Малики и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия призовава всички заинтересовани страни да предприемат усилия, за да подобрят ситуацията в близкоизточния конфликт. Така коментира руския първия дипломат Сергей Лавров разговорите си с палестинският си колега Рияд aл Малики, който е в Москва на посещение. Лавров обяви, че решението на палестинско-изрелския конфликт е във формулата на две държави, което е в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и постигнатите договорености в хода на дипломатическите преговори между двете страни в този въпрос.

Според руския външен министър при решаването на този основен проблем в Близкия изток, трябва да се вземе предвид ръста на екстремизма и нарастването на терористичните заплахи в него. Русия е готова да посредничи в диалога между палестинските франкции, защото за нея постигането на единство в позицията на Палестина е много важно за цялостния ход на процесите в региона на Близкия изток.

Москва подкрепя и проявените усилия за посредничество от страна на Катар и Египет в този вътрешнопалестински диалог. Това е важно условие за постигане на резултат в диалога между Палестина и Израел.

Русия не вижда необходимост да се променя арабската мирна инициатива по урегулирането на палестино-израелския конфликт, припомняйки, че по време на посещението вчера на израелския премиер Бенямин Натаняху в Москва той не е дал сигнал, че тя трябва да се промени. Според него документът може да се превърне в основа за решаването на този конфликт от всички ангажирани страни в него.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна