Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пръскането срещу нодуларен дерматит по поречията на Струма и Места се отлага

Снимка: БГНЕС

Пръскането срещу разпространение на нодуларен дерматит по поречията на Струма и Места се отлага поради лошите метеорологични условия. Третирането по въздуха трябваше да се извърши с хеликоптери от десетметрова височина, като пчеларите в областта  бяха предупредени за часовете на пръскането. 

Благоевградска област се оказа най-засегната от заболяването заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни. От откриването на първото огнище в района на Гоце Делчев досега в региона са унищожени близо 800 говеда, каза д-р Атанас Григоров от Областната дирекция по безопасност на храните:

Благоевградска област е най-много засегната от цяла България от нодуларен дерматит. По коритата на реките Струма и Места ще бъде извършено това пръскане, на около 2 км от коритата, за да може да овладеем заболяването.

Преди около месец България изпрати искане до ЕК за преразглеждане на крайните мерки по ограничаване на заболяването, в което се предлагаше умъртвяване само на животните, които са дали положителни проби, а другите да бъдат поставени под  карантина. До този момент обаче отговор от Брюксел няма и при доказано огнище се унищожават всички животни на фермерите.

Това е причината за растящо напрежение сред животновъдите, които отново припомнят, че в съседна Гърция, която от миналата година се бори с проблема, се евтаназират само болните животни, а всички останали се ваксинират. 

Фермерите реагираха и срещу унизително ниските обезщетения, които не могат да се  съизмерят със загубите, включително и  ограниченията за закупуване на нови животни.

Очаква се третирането срещу комарите като основни преносители на вируса на нодуларния дерматит да бъде извършено  в следващите два дни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна