Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха нови градове в района на Ангкор Ват

Археолози в Камбоджа са открили нови градове в района на древната столица на Кхмерската империя Анкгор Ват, съобщава "Гардиън".

Ангкор Ват е един от най-важните археологически и религиозни монументи в света. Древният комплекс от храмове, водни резервоари и канали, е бил най-големият пред-индустриален метрополис в света през 12-и век. Издяланите лица на Буда в храма "Байон", безкрайните каменни фризове, барелефи и колонади са символ на Камбоджа и привличат милиони туристи всяка година.

Въпреки, че археологическите разкопки в комплекса имат повече от стогодишна история,  скорошни изследвания на близки райони с гъста растителност разкриват множество непознати до сега градове. Използвайки лазери и 3D моделиране, за да проникнат под тропическата фауна, екипът на д-р Деймиън Еванс е открил метрополиси процъфтявали през 12-и век, с размера на Пном Пен, днешната столица на Камбоджа.

Разкритията ще изиграят важна роля в по-доброто разбиране на причините довели до неочакваното напускане на Ангкор Ват. Досегашната теория, че нападения от Сиам, древен Тайланд, са принудили кхмерите да изоставят столицата си не се подкрепят от новите открития. Редица археолози и специалисти по камбоджанска история приемат, че новите разкрития ще пренапишат историята на югоизточна Азия. За повечето експерти, тези открития поставят началото на нова страница в разбирането ни за грандиозните империи и столици на древния Изток.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна