Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската православна църква се отказа да присъства на Всеправославния събор на остров Крит

Снимка: БТА

Руската православна църква взе своето решение на извънредно заседание в сградата на Московската патриаршия, обясни за "Хоризонт" в предаването "12+3" Николай Кръстев, кореспондент на БНР в Москва по повод решението на  на руската патриаршия  да се откаже да присъства на Всеправославния събор на остров Крит.

Основният аргумент на митрополитите в Москва е, че нямат консенсус за постигането на решения на Всеправославния събор и не може да бъдат по друг начин постигнати целите на форума, поясни Кръстев като основен мотив за решението.

Това, което се разигра преди провеждането на събота в Крит, е една стара битка между славянското и гръцкото лоби вътре в православния свят, подчерта кореспондентът ни в Москва и добави още аргументи:
Споровете между Антиохийската и Йерусалимската патриаршия за т.нар. принадлежност на територията на Катар, както и проблемът между съседните на България две патриаршии – Сръбската и Румънската, след като Румънската направи своя епархия в Сърбия или пък претенциите на Руската православна църква към Румънската църква заради Молдова, където пък Букурещ създаде своя епархия, непризната от Москва.

Проблемите в православния свят са не по-малко сложни от геополитическите, но сега заради напрежението, което наблюдаваме около Русия, може да се добави и този аргумент от недоверие, допълни Кръстев.

Конфликтът може да стане и богословски, въпреки че няма догматични въпроси, които ще се разглеждат утре на остров Крит, поясни още Николай Кръстев.

Цялото интервю с кореспондента ни в Москва чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени