Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутати ще гласуват против извънреден бюджет, ако страната напусне ЕС

Камерън: Можем да избегнем всичко това като гласуваме за оставане

британска лира;паунд;стерлинг
Около 65 депутати от британската Консервативна партия се подписаха под писмо, в което обявиха, че ще гласуват против извънреден бюджет, ако се стигне до напускане на Европейския съюз.

По-рано финансовият министър Джордж Озбърн обяви, че приемането на такъв бюджет ще е наложително. Той обясни, че откъсването от съюза ще "изкопае" дупка в бюджета в размер на 30 милиарда паунда. И че тя ще трябва да бъде запълнена с увеличаване на данъка върху доходите и свиване на разходите за здравеопазване, образование и отбрана:
 
Има дори икономисти, които поддържат излизането на страната и които заявяват, че икономиката ще бъде засегната и ще има дупка в публичните финанси. Настоящият и бивш финансов министър от две различни партии казват, че данъците ще трябва да се повишат, а разходите да бъдат намалени. Това ще е реалноста, ако напуснем ЕС, и искам да гарантирам, че всеки, който пусне гласа си следващия четвъртък, ще е наясно с последиците преди да вземе решението си.

Абсурдно е, че, ако хората гласуват да поемат обратно контрола от Европейския съюз, той иска да ги накаже по подобен начин, заявяват консераторите в писмото си.  

По време на изслушване в Камарата на общините премиерът Дейвид Камерън от своя страна каза:
 
Никой не иска да извънреден бюджет, никой не иска има орязване на парите за услуги или увеличаване на данъците. Но има само едно нещо от това да не се вземат мерки срещу кризата в публичните финанси и това е да я игнорирате. Можем да избегнем всичко това като гласуваме за оставане следващата седмица.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна