Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократите в американския Сенат се обявиха за по-строги мерки за контрол при закупуването на оръжия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демократите в американския Сенат отказаха да прекратят пледоариите си, като по този начин блокираха приемането на законодателни мерки за разходите. Те се опитват да окажат натиск за приемане на по-строги мерки за контрол при закупуването на оръжия, три дни след най-кървавата престрелка в съвременната история на Америка.

Демократът Крис Мърфи от Кънектикът заяви, че той няма да спре да говори, докато Сенатът не гласува две мерки за ограничаване достъпа до оръжия – за повече проверки при закупуването на оръжия от интернет и т.нар. "гън шоус" и другата мярка – за забрана на продажба на оръжия на хора, които са заподозрени в тероризъм:

Готов съм да стоя на тази трибуна, честно казано, докато мога, и да говоря за нуждата този законодателен орган да се обедини около това да не допуска терористи в близост до оръжия посредством тези две мерки, защото знам, че можем да се обединим по тази тема.

Междувременно, в необичаен ход републиканецът Доналд Тръмп, който е кандидат за президент, заяви, че хора, които са наблюдавани заради подозрения в тероризъм, не трябва да имат възможност да закупуват оръжия. Той допълни, че би се срещнал с Националната оръжейна асоциация, за да обсъди идеите си.

Подобна неочаквана стъпка предприе и друг традиционен застъпник на оръжейното лоби – Бил О‘ Райли – водещ oт Фокс Нюз. О‘Райли се обяви за някакъв вид рестрикции след нападението в Орландо, при което загинаха поне 49 души. От своя страна Националната оръжейна асоциация коментира, че според тях продажбата на оръжия на заподозрени в тероризъм би трябвало да се забавя, докато тече проверка на ФБР.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна