Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина простреляната британска депутатка Джо Кокс

| обновено на 17.06.16 в 01:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската депутатка Джо Кокс издъхна от раните си по-малко от час, след като бе простреляна и намушкана с нож днес в град Бърстол, в централна Англия, предадоха осведомителните агенции. Полицията е задържала 52-годишен мъж за нападението срещу 41-годишната лейбъристка. Според полицията той е действал сам и не се издирват негови съучастници. Самоличността му не се съобщава. Мотивът за атаката засега е неясен.

Убийството на депутатката само седмица преди съдбоносния референдум за членството в ЕС предизвика силен шок във Великобритания, където насилието срещу политици е твърде рядко явление. Кокс е защитавала позицията, че Великобритания трябва да остане в Европейския съюз след референдума на 23 юни. Не е ясно дали убийството е свързано с яростния дебат между противници и привърженици на членството в ЕС, отбелязва Асошиейтед прес. Ръководствата и на двата лагера – за излизане и за оставане на страната в ЕС, обявиха, че засега прекратяват кампаниите си.

Премиерът Дейвид Камерън нарече убийството на опозиционната депутатка "трагедия". Тя беше активен и ангажиран член на парламента, каза той и изрази дълбоко съчувствие на нейния съпруг Брендън и на двете им деца. Премиерът отмени планираната си реч на митинг в Гибралтар, заради трагичната гибел на политическата си опонентка. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна