Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Президентът остава единствена надежда и за Изборния кодекс. Мнозинството гласува собствените си промени и се зарече отново да бие при следващия вот, пише вестник "Сега". "Вчера мнозинството гласува на първо четене единствено собствените си поправки, засягащи гласуването в чужбина, и отхвърли останалите 6 законопроекта на опозицията и отделни депутати. Дебатът се съсредоточи  върху основното ограничение - лимитът от 35 избирателни секции в държава", пояснява всекидневникът. "Отчаяни, Движението за права и свободи и отцепилата се от него група на Лютви Местан  призоваха президента да се намеси и да наложи вето, когато измененията бъдат окончателно гласувани. Изданието коментира, че сега държавният глава се превръща в последната надежда на опозицията срещу прокарваните промени.

Мерките за сигурност, които правителството предприема в курорта Слънчев бряг след стрелбата от миналата седмица, са основна тема в софийските всекидневници.

Затварят Слънчев бряг с полицейски КПП-та, пише "24 часа". "МВР, НАП и митниците правят общ координационен център по Южното Черноморие. Целта е държавата да заяви присъствието си, а туристите да са спокойни, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от изданието.

"Новинар" допълва, че Слънчев бряг ще се превърне в затворен комплекс, в който ще се влиза само с лична карта.

"Телеграф" цитира главния секретар на МВР Георги Костов, който обяснява, че "полицията ще следи още "бар-кроловете и организираните групи, които участват в така наречения алкохолен туризъм".

Криза за гвардейци. В най-представителната част от войската 40% от местата са свободни, четем на първа страница на вестник "Труд". Набирането на гвардейци, което става само по документи, не върви. При поредното трето  обявяване на 29 вакантни бройки се явили едва 15 кандидати. Скоро може да няма достатъчно гвардейци дори за посещението на официални делегации от чужбина, предупреждава "Труд".

От понеделник (20 юни) можем да летим директно от София до Будапеща, съобщава "Стандарт".  Това е най-новата дестинация на националния ни превозвач, с която той отговаря на засиленото търсене. Полетите ще бъдат 4 пъти седмично - в понеделник, сряда, четвъртък и неделя. Цената за двупосочен билет е 155 евро.

Вестник "Дума" пише, че "Закриват летището в Стара Загора и го правят индустриална зона."

Калоричните манджи и жегите претоварват сърцето, предупреждава,в интервю за "Труд", експертът по хранене, проф. Донка Байкова. "Един грам мазна храна като пица, баница или шарено месо съдържа 9 калории и само част от тях се превръщат в енергия. Останалите произвеждат топлина. Така рискът от топлинен удар е голям", обяснява тя и съветва да се консумират по 400 грама плодове и зеленчуци на ден , които доставят минерали, както и да се избягва алкохолът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна