Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Черешова задушница

Снимка: архив

Днес е Черешова задушница. В памет на починалите ни роднини и близки, освен жито, питка и вино, се раздават череши. Църковното богослужение на Задушница е в памет на починалите.

Според православната традиция за душата на починалите най-важни са молитвата и милостинята. За Задушница много хора записват имената на починали свои близки, за да бъдат споменати в заупокойните молитви по време на литургията и панихидата, които се отслужват във всички храмове.

В София са осигурени допълнителни линии на градския транспорт. Автобусите 83А и 108А стигат до гробищния комплекс "Бакърена фабрика", като тръгват от зоопарка и квартал "Люлин - 5" . Разкрити са временни автобусни линии до Централните и Малашевските гробища – номерата са: 18А , 79А, 86 А и 90А,  трамвайна линия с маршрут квартал „Борово“– „Орландовци“.

Около гробищните комплекси са осигурени места за паркиране на автомобилите, съобщават от Столичната община. 

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино.

За поверията и църковната традиция, свързана с Черешова задушница, можете да чуете от репортажа на кореспондента ни в Разград - Марина Бенова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна