Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър чества деня на Свети Дух с уникалния Фестивал на потопа

Днес Кипър чества деня на Свети Дух с уникалния Фестивал на потопа. Стотици хиляди местни жители и чуждестранни туристи се стичат по цялото крайбрежие на острова за многобройните водни състезания, музика, танци и забавления.

При температура от над 40 градуса, на фона на суша, със запълнена само една трета от обема на язовирите и избухнала в последните дни серия от пожари Кипър празнува Фестивала на потопа, известния Катаклизмос. Той е традиционен за острова православен фестивал, но началото му е още в древността. Празникът се свързва с библейската легенда за потопа и с подобен мит на древните гърци, както и с честванията през античността на боговете Афродита, родена на острова от морската пяна, и Адонис.

Денят на Свети Дух е официален неработен ден в Кипър и се чества масово на брега на Средиземно море с “потоп” от фестивално настроение, което завладя крайбрежните градове още от петък вечерта.

На Фестивала на потопа се почита водата, затова денят започва с празнични богослужения и освещаване на водата в морето. Най-разпространената традиция на Катаклизмос е хората да се поливат и пръскат един друг с вода като символ на пречистването на тялото и душата.

Многобройни спортни прояви, състезания по водни спортове, плажен волейбол, плуване, ветроходни регати, делтапланеристи привличат участници и зрители на фестивала. Програмата му е изпълнена с концерти на известни гръцки и кипърски изпълнители, фолклорни представления на местни танцови състави, много кипърска и гръцка музика, събори и панаири с традиционни кипърски деликатеси, храни и напитки, включително и рибен фестивал, както и произведения на кипърските занаяти. Неизменна част от деня са конкурсите за чатиста – самобитна кипърска народна поетично-песенна надпревара.

През миналата година ЮНЕСКО призна за част от световното културно наследство Катаклизмос, провеждан в град Ларнака, наследник на древния град Китион, чийто основател според легендите е един от внуците на Ной. Това е най-богатият и разнообразен Фестивал на потопа в Кипър, който тази година се организира за 101-ви път и ще продължи до неделя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени