Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е сред страните, които могат да пострадат най-силно от евентуално решение за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър има много добри икономически и политически отношения с Великобритания, които ще бъдат сериозно засегнати при евентуален Брекзит. Лично президентът Никос Анастасиадис призова кипърците, живеещи във Великобритания, да гласуват на референдума против излизане от Европейския съюз.

Кипър е сред страните, които могат да пострадат най-силно от евентуално решение за Брекзит, сочат оценките на международните рейтингови агенции. Най-засегнати ще бъдат финансовият сектор, туризмът, търговията, пазарът на недвижими имоти, пазарът на труда и образователната система, коментираха икономисти, банкери и университетски преподаватели в Кипър.

Великобритания е вторият най-голям търговски партньор на Кипър след Гърция и ако тя напусне ЕС, това ще удари стокообмена между двете страни. От Кипърската хотелиерска асоциация изразиха опасенията за сериозен спад в туризма при евентуален Брекзит, тъй като британците са най-големият му пазар. През миналата година те са били 40% от всички туристи, посетили Кипър, като приходите от тях възлизат на около 1 млрд. евро.

Възможна обезценка на британската лира може да намали закупуването на имоти от британски граждани на средиземноморския остров.

Ще бъдат засегнати и хилядите кипърски граждани, които работят или търсят работа във Великобритания. Опасения за отрицателен ефект има и за близо 10-те хиляди кипърски студенти във Великобритания, които ще трябва да плащат по-високи такси.

Финансовият министър на Кипър Харис Георгиадис е резервиран към тези песимистични сценарии. В парламента той подчерта, че не е разумно да се говори за рисковете, пред които е изправена местната икономика при вероятен Брекзит, още повече че процедурата за евентуален изход ще продължи минимум две години.

Никос Анастасиадис обаче заяви, че излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да се отрази само на Европа като цяло, но по- особено и на нашата родна страна Кипър. Затова той призова кипърците, които живеят и имат право на глас във Великобритания, да отхвърлят на референдума Брекзит.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна