Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 млн. и 500 хил. са хората в трудоспособна възраст, които не работят

Безработица
Снимка: www.karieri.bg

Хората в трудоспособна възраст, които не работят, у нас са над милион и половина. Това стана ясно по време на форум за трудовата интеграция на малцинствата, организиран от КНСБ и Фондация "Фридрих Еберт".

Липсата на квалификация и образование отчете като основен проблем на пазара на труда Елка Димитрова от Министерството на труда и социалната политика. Тя припомни, че при голяма част от малцинствата липсват изградени трудови навици:

Получават се помощи, работи се от време на време, тук-там… лятно време се събират различни билки…

Димитрова уточни, че министерството на труда предлага немалко програми за осигуряване на заетост, но трябва да се започне от ограмотяването на хората. Такива са и основните сигнали, идващи от бюрата по труда в страната.

Проблемът с грамотността беше посочен като основен и от страна на КНСБ, и от страна  на работодателите. Пламен  Нанков – вицепрезидент на КНСБ:

Просто не са достатъчно образовани и това е един от огромните проблеми, един огромен дълг на българската държава продължава да изпитва към тях.

Предприемачи, които участваха във форума, казаха че работа на пазара на труда има, но няма кой да я върши. Цонко Недялков - представител на текстилни предприятия в Пловдив коментира:

28 до 34-35-годишни жени не знаят да пишат, не си знаят номера на мобилния телефон, а всички имат.

Проблемите започват още от училищата, убеден е Тодор  Гераксиев  от шивашко предприятие в Гоце Делчев.

Според Пенчо Хубчев от Фондация „Фридрих Еберт“, един от начините за решаване на проблемите на пазара на труда с малцинствата, е да бъдат затегнати мерките спрямо родителите, които не пускат децата си на училище.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна