Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Маслеността в шоколада може да бъде намалена с помощта на електрически полета

Електрически полета могат да ускорят движението в разтопения шоколад и по този начин да помогнат на сладкарите да създадат лакомство с много ниска масленост и понижена калоричност, се казва в статия, публикувана в научно списание.

Шоколадът и особено тъмната му разновидност, има много полезни свойства за организма - подобрява работата на сърцето, намалява шанса за развитие на диабет и инсулт, стимулира клеките на мозъка и др. В същото време той не трябва да се консумира в големи количества, тъй като съдържа доста захар и мазнини, които почти заличават положителния ефект. 

Според специалистите от Университета във Филаделфия, производителите сега не могат да решат този проблем, защото намаляването на маслеността под 40% води до увеличаване на твърдостта на шоколадовата маса и бързо замърсяване на машините, които се използват при производството на захарни изделия.

Учените обаче са намерили потенциален способ за снижаване мазнините в лакомството с още 10% като наблюдават поведението му в различни условия. Те обясняват, че шоколадът не представлява чиста течност, а суспензия - своеобразна "супа", в която  плуват частички захар, какао, млечни продукти и други компоненти. Чрез използването на електрическо поле те могат да бъдат накарани да се съединяват, което облекчава движението им при ниска масленост.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени