Маслеността в шоколада може да бъде намалена с помощта на електрически полета
публикувано на 21.06.16 в 17:54
Електрически полета могат да ускорят движението в разтопения шоколад и по този начин да помогнат на сладкарите да създадат лакомство с много ниска масленост и понижена калоричност, се казва в статия, публикувана в научно списание.
Шоколадът и особено тъмната му разновидност, има много полезни свойства за организма - подобрява работата на сърцето, намалява шанса за развитие на диабет и инсулт, стимулира клеките на мозъка и др. В същото време той не трябва да се консумира в големи количества, тъй като съдържа доста захар и мазнини, които почти заличават положителния ефект.
Според специалистите от Университета във Филаделфия, производителите сега не могат да решат този проблем, защото намаляването на маслеността под 40% води до увеличаване на твърдостта на шоколадовата маса и бързо замърсяване на машините, които се използват при производството на захарни изделия.
Учените обаче са намерили потенциален способ за снижаване мазнините в лакомството с още 10% като наблюдават поведението му в различни условия. Те обясняват, че шоколадът не представлява чиста течност, а суспензия - своеобразна "супа", в която плуват частички захар, какао, млечни продукти и други компоненти. Чрез използването на електрическо поле те могат да бъдат накарани да се съединяват, което облекчава движението им при ниска масленост.