Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландия обмисля да блокира излизането на Великобритания от ЕС

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландия обмисля да блокира по парламентарен път излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Пред Би Би Си първият министър Никола Стърджън заяви, че ще поиска парламентът в Единбург да наложи вето на "Брекзит": 

Това вероятно сега предизвиква гнева на много хора в Шотландия, докато сме изправени пред перспективата да напуснем Европейския съюз против волята си. Не аз създадох тези проблеми, а трябва да се опитам да намеря най-добрия начин да ги преодолеем. Не се преструвам, че това може да стане лесно или без усложнения, но ще дам всичко от себе си, за да го направя по най-добрия начин, в интерес на хората, за чиято защита съм избрана да мисля на първо място.

Според механизма за прехвърляне на някои правомощия, законодателството, с което Лондон би задействал излизане от ЕС, трябва да получи съгласието на регионалните парламенти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Шейсет и два процента от избирателите в Шотландия гласуваха за оставане на Великобритания в ЕС на проведения в четвъртък референдум.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна