Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на християнските апостоли Петър и Павел

Свети първовърховни апостоли Петър и Павел - фрагмент от стенопис в манастира в Арденица
Снимка: pravoslavieto.com

Православната и католическата църква честват днес паметта на първовърховните християнски апостоли Петър и Павел. Двамата са ревностни разпространители на християнството, претърпели са много страдания и гонения, наречени са "първовърховни престолници и вселенски учители". На Петровден у нас имат имен ден над 181 хиляди българи:

Хубаво е. Идват много хора, които носят цветя, поднасят на иконите, във ведро настроение са. Това е един празник, на който си спомняме за апостолите Петър и Павел, за техните послания, за тяхното свято дело за нас, християните – сподели мирянин.

На днешния голям празник в самоковското село Марица ще бъде тържествено осветен новоизграденият параклис, носещ името на двамата разпространители на православната вяра. На святото място, преди 10-ти век, е съществувал мъжки скит към манастира "Свети Спас" край Долна баня. Според историческите сведения в този скит се е учил на четмо и писмо комит Никола Мокри, баща на цар Самуил. По време на турското нашествие скитът е разрушен. Тази година благодарение на християни от селото и дарители параклисът "Свети Свети Петър и Павел" бе отново изграден върху старите основи на някогашната обител.

На Петровден катедралата във Враца има храмов празник и богослужението събира клира и много врачани.

Три хиляди врачани имат имен ден днес. Според празничната традиция днес се освещават така наречените ябълки петровки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна