Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ортопеди в Пловдив спасиха ръката на мъж, пострадал при тежка катастрофа

Снимка: БГНЕС

В Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив спасиха ръката на мъж, пострадал при тежка катастрофа. Инцидентът стана преди два дни на магистрала "Тракия". Двете редки операции са извършени от екип ортопеди - травматолози, хирурзи и анестезиолози,

Лявата ръката на мъжа е била почти изцяло отрязана в средната част на раменната кост. При транспортирането на пострадалия с линейка до УМБАЛ „Свети Георги“ очакванията са били, че ще се наложи ампутация. При първата операция на  27 юни специалистите са успели да „пришият“ ръката и да върнат нормалното функциониране на артерии, вени, сухожилия и мускули. 

Днес в продължение на 5 часа е извършена втора операция за стабилизиране на костните структури на рамото посредством поставяне на импланти в раменната кост и предмишницата. Пръстите възстановяват подвижността си, следователно постепенно се връщат сетивността и двигателната функция на ръката, заяви д-р Румен Бацелов, ръководител на звеното „Ортопедия и травматология“ в Отделението по спешна медицина на Университетската болница. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна