Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън изненадващо не се кандидатира за следващ премиер на Великобритания

Като фаворит за министърпредседателския пост към момента се сочи Тереза Мей

| обновено на 30.06.16 в 14:58
Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет са кандидатурите за нов лидер на британската Консевративна партия, който ще трябва да започне договаряне на условията за напускане на ЕС. Фаворитът на букмейкърите за следващ британски премиер, бившият лондонски кмет Борис Джонсън, изненадващо се отказа от надпреварата за нов лидер на Консервативната партия. В рамките на една седмица това е втората голяма политическа изненада на Острова, след изявлението на министър-председателя Дейвид Камерън, че ще подаде оставка. Политическите наблюдатели смятат, че Джонсън, който изигра главна роля за вота за излизане на Великобритания от ЕС, е преценил, че шансовете му силно са намалели след като неговият сподвижник Майкъл Гоув, отказа да го подкрепи и самият той се кандидатира за лидерския пост.

Този човек не мога да съм аз. Моята роля ще е да окажа всякаква подкрепа на следващото правителство на консерваторите, за да изпълним добре мандата, даден ни от хората на референдума.

Джонсън беше и един от лидерите в кампанията за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз и в речта си той отново заяви, че Великобритания ще процъфтява извън общността.

Това е шансът ни пак да мислим глобално, да вдигнем очи към хоризонта, да извисим уникалния си глас и да представим британските си ценности - хуманни, напредничави, на големите световни форуми, без по-висша институция да ни сръгва в ребрата.

 Последните развития правят външният министър Тереса Мей основен фаворит в надпреварата. Независимо, че подкрепяше кампанията за оставане в ЕС, Мей подчерта при обявяването на нейната кандидатура, че „Брекзит е Брекзит, британците са дали тяхната присъда, не трябва да има опити за оставане в ЕС или повторно присъединяване към организацията през задната врата, няма да има и втори референдум“.

Поканих ви тук днес, за да обявя моята кандидатура за лидер на Консервативната партия и премиер на Обединеното кралство. Правя го по три ясни причини. Първо, след референдума от миналата седмица нашата страна има нужда от доказано силно правителство, което да ни преведе през този период на икономическа и политическа несигурност и да договори възможно най-добрите условия при напускането на ЕС. Второ, имаме нужда от ръководство, което да обедини нашата партия и страната ни. И трето - имаме нужда от смела, нова, положителна визия за бъдещето на нашата страна. Визия за страна, която работи не за малцина привилегировани, а за всички нас.

Още три имена фигурират сред кандидатите за лидер на Косерваторите – министърът на трудовата заетост и пенсиите Стивън Краб, бившият министър на отбраната Лиъм Фокс и заместник-министърът на енергетиката Андреа Лийдсъм.

Победителят, който ще оглави правителството и ще води преговорите за излизане на Великобритания от Евросъюза, ще стане ясен на 9 септември. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна