Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският вътрешен министър Тереза Мей набира подкрепа за кандидатурата си за премиер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шансовете на Тереза Мей да оглави Консервативната партия значително се увеличиха, след като още двама авторитетни членове на кабинета обявиха подкрепа за нейната кандидатура.
Министърът на отбраната Майкъл Фалън заяви, че вътрешният министър е човекът, способен да изведе страната извън ЕС, като се намали емиграцията и се възвърне суверенитетът, докато се защитава постигнатия с много труд икономически растеж. А министърът на транспорта Патрик Маклафлин изтъкна, че практиката показва, че когато Тереза Мей говори в Брюксел, нейният глас се чува. 
Вестник "Дейл мейл" също обяви подкрепа за Мей, пишейки на първа страница: "При положение че Уестминстър все повече започва да прилича на лудница, това, от което страната се нуждае най-много, е твърда ръка на кормилото". 
Основният съперник на Тереза Мей в надпреварата, Майкъл Гоув, който изненадващо се кандидатира вчера след още по-изненадващото оттегляне на Борис Джонсън, днес ще държи първата си реч в кампанията за лидерския пост на торите. Другите номинирани са Лиъм Фокс, Стивън Краб и Андреа Лийдсъм.
Петимата кандидати разполагат с време до вторник да съберат максимална подкрепа сред общо 329-те депутати от Консервативната партия преди първото гласуване. Кандидатът с най-малко гласове ще отпадне, а останалите ще продължат с елиминация на същия принцип, докато останат само двама. Тогава ще бъде проведено гласуване на по-широк партиен принцип. Победителят ще бъде обявен на 9 септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна