Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа преди новините: Европейският парламент за Брекзит

„ЕП призова страните членки да се вслушат в желанията на европeйските граждани, в техните критики и страхове, за да не остане отворено поле за работа на екстремисти и популисти, които да се опитат да разединят още повече ЕС“. - заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.
На 28 юни Европейският парламент се събра на извънредна сесия. При откриването председателят Мартин Шулц отбеляза, че това е безпрецедентен случай на толкова спешно свикване на пленарна сесия, но такова е и решението на гражданите на Великобритания да напуснат ЕС.
Изборът, направен от британците на референдума за ЕС, трябва да бъде приведен в изпълнение възможно най-бързо, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. „Период на продължителна несигурност не би бил в интерес на никого“, посочи той и добави, че самият Европейски съюз трябва да покаже, че осъзнава необходимостта от реформи.
Лидерите на партиите в ЕП се обединиха в голяма степен около бързи действия. Сякаш всички забравят, че Референдумът във Великобритания няма юридическа стойност. Има ли лицемерие в изказванията на част от европейските лидери в Парламента!?
Дебатът на 28 юни прерасна в размисли за състоянието на ЕС и изгубените ценности.
Филип Ламбертс  от името на групата на Зелените заяви: „Трябва да се върнем към корените на европейския проект и да постигнем мир и устойчив просперитет. Възможно ли е да осигурим човешко достойнство за всички човешки същества във и извън ЕС? Нашият отговор е да“, завърши той.
Холандският министър на отбраната Жанин-Хенис Пласхаарт каза: „В момента отговорът не е повече или по-малко Европа, а по-добра Европа. Ясно е, че трябва да действаме.“
Въпросът за бъдещето на Обединеното Кралство също беше основна част от дебата.
Повече за състоялото се извънредно заседание на ЕП на 28 юни 2016 г. и коментарът на евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев чуйте в рубриката „Европа преди новините“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени